de plant

 

Hopkeesten of hopscheuten zijn de benaming voor de jonge ondergrondse uitlopers van de hopplant. Ze hebben wat weg van sojascheuten en hebben een nootachtige smaak.

 

Een scheut groeit op een stengel en hopkeesten groeien op de wortelstok, op ingekuilde bedden, onder de grond. De hopkeesten zien wit, in tegenstelling tot de scheuten van de plant boven de grond.

hopscheuten oogst

DE TEELT

 

Van maart tot april kan je bij ons terecht voor hopscheuten, rechtstreeks van de kweker. Een van de meest exclusieve groenten ter wereld omdat hun teelt zo veel zorg en handwerk vereist. Heb je ze nog nooit geproefd? Dan moet je dat beslist eens doen. Goed klaargemaakt zijn ze heerlijk. En ja, ze kosten wel wat. Maar ze zijn het waard ;).


Traditioneel worden ze geoogst van maart tot april, maar soms zijn ze ook te verkrijgen in januari en februari. In dat geval zijn ze afkomstig uit een serre, waar de grond wordt opgewarmd door een ondergronds buizensysteem.

In Meldert gebruiken we de hopvariëteit Hallertau. Deze hopvariëteit is een “aromahop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruik voor zijn aromatisch eigenschappen. De hop werd vernoemd naar de regio Hallertau in Beieren.

 

Aankooptips

  • Koop hopscheuten altijd vers, en let erop dat ze mooi wit en krokant zijn.
  • Koop ze bij ons.